Rovaniemen kiehtova arkkitehtuuri
Rovaniemen arkkitehtuuri yhdistää jälleenrakentamisajan vanhoja rakennuksia, arkkitehtitähtien taidonnäytteitä ja moderneja arkkitehtuurin symboleja.
Jäälleenrakennus Alvar Aallon johdolla
Jäälleenrakennus Alvar Aallon johdolla
Rovaniemi kärsi pahoin toisessa maailmansodassa, sillä noin 90 prosenttia keskustan rakennuksista tuhoutui. Jälleenrakennusprosessi alkoi nopeasti ja Rovaniemi on ylpeä useista Alvar Aallon suunnittelemista kohteista. Aallon nerokas visio oli rakentaa kaupungista poronpään muotoinen.
Laajempi arkkitehtirintama
Laajempi arkkitehtirintama
Rovaniemen arkkitehtuurissa keskeistä roolia on näytellyt myös Aallon aikalainen Ferdinand Salokangas, joka suunnitteli useita kaupungin asuin- ja hallintorakennuksia. Niistä tunnetuimmat ovat Rovaniemen paloasema ja Rovaniemen kauppalan toimitalo (kuvassa), joka on nykyisin remontoitu Arctic Light Hotelliksi.
Arktikum – arktisen ruumiillistuma
Arktikum – arktisen ruumiillistuma
Yksi Rovaniemen tunnistettavimmista rakennuksista on museo ja tiedekeskus Arktikum, joka avattiin yleisölle 6. joulukuuta 1992, Suomen itsenäisyyden 75-vuotispäivänä. Rakennuksen suunnitteli tanskalainen arkkitehtiryhmä Birch-Bonderup & Thorup-Waade, ja sen tunnusomainen lasiputki kuvaa pohjoisen jäätynyttä sormea, joka myös osoittaa kyseiseen ilmansuuntaan.
Korundi – postiautovarikosta kulttuuritaloksi
Korundi – postiautovarikosta kulttuuritaloksi
Yksi harvoista Rovaniemen rakennuksista, joka ei tuhoutunut toisessa maailmansodassa, on vuonna 1933 rakennettu postiautovarikko. Vuosikymmenten varrella vanha punatiilirakennus on ollut monenlaisessa käytössä, kunnes se vuonna 1986 remontoitiin Kulttuuritalo Korundiksi. Korundin suunnitteli arkkitehti Juhani Pallasmaa, ja sen tiloissa toimivat Rovaniemen taidemuseo ja Lapin kamariorkesteri.
Pilke – puurakentamista parhaimmillaan
Pilke – puurakentamista parhaimmillaan
Metsähallituksen omistama ja operoima Tiedekeskus Pilke on rakennettu kokonaan puusta. Vuonna 2011 yleisölle avattu rakennus edustaa Metsähallituksen ympäristölinjauksia ja sen rakennusmateriaalit ovat 90-prosenttisesti kotimaasta. Pilkkeen suunnitteli puurakennuksiin erikoistunut arkkitehtistudio APRT, lähtökohtinaan kestävä kehitys, luonnonvalo sekä ympäröivät joki- ja vaaramaisemat.
Jätkänkynttiläsilta – nykyisen Rovaniemen ikoni
Jätkänkynttiläsilta – nykyisen Rovaniemen ikoni
Rovaniemen tunnetuin maamerkki nykypäivänä on Jätkänkynttiläsilta, joka avattiin liikenteelle 1989. Huikea 320-metrinen silta yhdistää Ounasvaaran ja kaupungin keskustan. Jätkänkynttilä saa nimensä ja muotonsa tukkijätkien veistämästä kelopuusoihdusta, joka on viittaus Rovaniemen pitkään uittoperinteeseen.
Arkkitehtuurin Finlandia 2016 Railolle
Kaupungin keskuskentän laidalla kohoaa veistoksellinen, huomiota herättävä katsomo, Railo. Jalkapallon ystäville tutun rakennuksen pääsuunnittelija on arkkitehti Aaro Artto, Arkkitehtityöhuone APRT Oy. Suomen entinen pääministeri Paavo Lipponen valitsi Railon Arkkitehtuurin Finlandian voittajaksi vuonna 2016.
Lomavinkkejä
Matkatavarasäilytys
Joulupukin Pajakylä Napapiirillä
Nähtävyydet ja käyntikohteet Joulupukin Pajakylässä Ravintolat ja kahvilat Joulupukin Pajakylässä Majoitusta Joulupukin Pajakylässä
6 jäätävää vinkkiä talveen
Ostokset Rovaniemellä
From small boutiques to shopping centres. Versatile products and services at the Arctic Circle and Rovaniemi City centre